Optimizări prin recrutarea de intraprenori. Moduri de identificare ale programelor de mentoring pentru aceștia.

Una dintre cele mai mari probleme actuale în rândul firmelor de Facility Management și nu numai este deficitul de personal.

Totodată o problemă, poate la fel de gravă este deficitul de “talente”. Cum motivăm angajații talentați din cadrul companiei noastre să evolueze, să ofere servicii de calitate, ba chiar să nu părăseasca compania? Răspunsul este simplu: Ii transformăm în intraprenori!

Ce este un intraprenor?

Intraprenorul este definit ca fiind angajatul companiei tale care dezvolta consecvent un comportament antreprenorial la locul său de munca.

Este antreprenorul fără antrepriza, dar la fel de devotat companiei în care lucrează precum este și antreprenorul.

Ce este intraprenoriatul?

Intraprenoriatul este un comportament de tip antreprenorial al angajaților din cadrul unei organizații.

Care este diferența dintre antreprenor și intraprenor?

Un intraprenor inovează în cadrul organizației existente, în timp ce un antreprenor este cineva care își conduce propria afacere.

Cum identificam un intraprenor în cadrul companiei noastre?

Este important ca angajatorii să recunoască acești angajați. Nepromovarea intraprenoriatului sau recunoașterea angajaților care dau dovadă de spirit intraprenorial poate fi în detrimentul unei companii. Angajatorii care încurajează intraprenoriatul vor beneficia, deoarece acesta duce la succesul departamentului său al companiei în ansamblu. Menținerea acestor angajați poate ajuta la inovare și creștere. Companiile care nu le promovează pot pierde intraprenori în favoarea altor companii sau pot ajunge să lucreze pentru ei înșiși.

Identificarea intraprenorilor poate fi uneori dificilă. Acești angajați sunt în general auto-începători, ambițioși și orientați spre obiective. Ei sunt adesea capabili să rezolve singuri problemele și să vină cu idei care duc la îmbunătățirea procesului. Un intreprenor poate, de asemenea, să-și asume anumite riscuri prin asumarea de sarcini multiple – chiar și unele cu care ar putea să nu fie confortabil – și să caute noi provocări.

Acești angajați nu mai sunt motivați de bani (oricum nici un angajat nu reușește să fie prea mult timp motivat doar de bani), ei sunt motivați și conduși în acțiunile lor de succesul companiei, proiectului, echipei lor. Acesta este motivul pentru care pun rolul lor și indicatorii de perfomanță pe locul secund și decid să își asume riscuri “nebunești” să gândească outside the box, să își folosească toate resursele pentru a găsi ideile și punerea lor in practică ce va diferenția compania lor. Această abordare duce la crearea unui mediu cultural organizațional de o efervescență creatoare mult mai bogată decat cea formată artificial prin team-building-uri de exemplu.

De aceea, a oferi oportunitatea angajaților de a conduce propria “afacere” în cadrul companiei, aduce ca beneficii imediate pentru companie:

  • un aport însemnat de efort asumat de angajat;
    • mobilizarea întregii integrități a angajatului;
    • sentimentul de proprietar al efortului comun în companie;
    • un nivel maxim de încredere, transparență și bune practici.

Care sunt caracteristicile unui intraprenor de succes:

  • creativitate;
  • capacitate de inovare;
  • responsabilitate;
  • asumarea riscurilor;
  • transparență;
  • încredere;
  • cunoaștere;
  • curaj;

Cum ne putem optimiza afacerea prin recrutarea de intraprenori?

În cadrul mai multor cercetări  s-a ajuns la concluzia că existența unei culturi intraprenoriale în cadrul unei companii influențează într-o măsură mai mare succesul acesteia. Impactul intraprenoriatului asupra succesului unei companii se transpune în dinamismul companiei respective, flexibilitatea acesteia, capacitatea de a face faţă schimbărilor din mediul extern, capacitatea de inovare și de promovare, capacitatea de a dezvolta servicii noi și de a se îndrepta către grupuri țintă de clienți.

Intraprenorii sunt capabili să rezolve probleme specifice, cum ar fi creșterea productivității sau reducerea costurilor. Acest lucru necesită un nivel ridicat de abilități aplicabil direct sarcinii. De asemenea, un intraprenor își asumă riscuri și stimulează inovația în cadrul unei afaceri pentru a servi mai bine piața prin creșterea bunurilor și serviciilor.

Care sunt beneficiile aduse de intraprenoriat:

1. Îmbunătățirea moralului și a productivității angajaților

Potrivit unor cercetări angajații care sunt mai implicați sunt mai puțin probabil să părăsească afacerea și sunt, de asemenea, mai productivi.Intraprenoriatul încurajează indivizii să se implice pe deplin în obiectivele afacerii și să preia controlul asupra muncii lor. Acest lucru face, de asemenea, munca lor mai semnificativă și oferă o autonomie mai mare, despre care cercetările au descoperit că va îmbunătăți în continuare implicarea, precum și productivitatea și bunăstarea.

2. Atrageți talente de top prin intraprenoriat

Companiile care încurajează intraprenoriatul vor fi văzute ca mai inovatoare și mai creative, care sunt calități dezirabile pentru mulți oameni care se afla  în căutarea unui loc de muncă. Intraprenoriatul arată, de asemenea, că îți asculți angajații, ceea ce va ajuta la crearea unei impresii mai favorabile despre afacerea ta.

3. Retenție mai bună

Angajații care se bucură de munca lor sunt, evident, mai puțin probabil să-și dorească să părăsească compania. Intraprenoriatul le permite să se concentreze pe acele domenii care ii pasionează, creând mai mult sens locului de munca. De asemenea, oferă mai multe oportunități de progres în carieră, deoarece își dezvoltă abilități-cheie.

4. Sporiți veniturile

Un alt beneficiu oferit de intraprenoriat este că ajută la facilitarea inovației, care, la rândul său, poate dezvalui noi modalități de îmbunătățire a eficienței, precum și oportunități pentru crearea de noi produse și servicii. Acest lucru vă ajută organizația să identifice noi oportunități și lacune de pe piață și să le urmărească rapid și agil.

5. Încurajează inovația pe scară largă

Intraprenorii din cadrul afacerii dumneavoastra pot acționa ca și campioni ai inovației, încurajând alți angajați să se implice și să își spună cuvântul. Pentru ca strategia ta de inovare să funcționeze, ai nevoie de oameni pasionați să găsească noi moduri de lucru și să se asigure că are loc transformarea.

6. Creșteți agilitatea

Într-o lume în continua schimbare, afacerea dumneavoastra are nevoie de transformari rapide și eficiente pentru a face față provocărilor viitoare.  

7. Profită la maximum de cunoștințele și talentul intern

Intreprenorii dumneavoastră vă cunosc afacerea din interior și fiecare va avea propriile experiențe și cunoștințe unice pe care le poate „pune” pe masă. Ei vor putea face sugestii pe baza cunoștințelor lor despre cum funcționează afacerea dumneavoastra, industria și concurența

Programe de mentoring pentru intraprenori:

Fiecare angajat sau colaborator are nevoie să fie motivat pentru a contribui prin eforturile sale la succesul companiei.

·         Provocări Mentorii stimulează curiozitatea și întăresc încrederea în sine prin prezentarea unor noi idei, oportunități sau provocări.  ·         Sprijin Mentorii încurajează dezvoltarea și rezultatele oferind un mediu deschis de sprijin.    ·         Formularea scopurilor Mentorii îi ajută pe mentorați să își descopere talentele și interesele și să își definească și urmărească scopurile.  ·         Sfaturi Mentorii pot sfătui persoanele mentorate cum să își atingă scopurile de carieră.  ·         ModelePrin împărtășirea unor povești de succes cu persoanele mentorate, mentorii pot deveni modele.

Intraprenorii ar putea fi următorul cel mai bun lucru pentru lumea antreprenoriatului; oameni creativi care sunt împuterniciți și sprijiniți de o organizație.