De ce ar trebui să curățăm și să întreținem parcurile fotovoltaice sau parcurile solare? Și cum putem curăța aceste panouri pentru a le menține eficiența energetică optimă?

Panourile solare/ fotovoltaice sunt proiectate să funcționeze timp de 25-30 de ani și necesită o întreținere minimă odată ce sunt instalate, lucru necesar pentru a va asigura beneficiile oferite de aceste sisteme pe termen lung.

Praful și murdăria acumulate pe panourile pot duce la pierderi de energie de până la 7% anual în anumite părți ale Europei și până la 50% în Orientul Mijlociu. Deci, cum ar trebui tratate panourile solare pentru a îndepărta murdăria?

Iată câteva sfaturi pentru întreținerea și curățarea panourilor fotovoltaice/ solare.

 1. Păstrați panourile fotovoltaice/ solare departe de umbră, deoarece producția de energie devine ineficientă atunci când sunt împiedicate să absoarbă lumina solară.
 2. Urmăriți panourile solare și asigurați-vă că invertoarele clipesc lumini verzi. Dacă nu clipesc, pierdeți bani prin faptul că nu mai compensați consumul de energie electrică.
 3. Documentați performanța de zi cu zi pentru a îmbunătăți întreținerea panourilor solare. Este important să notați câtă energie a fost produsă la o oră constantă în fiecare zi și să notați în mod special datele în care este foarte înnorat. Unele dintre rezultate vor fi inconsecvente.
 4. Apelați la un sistem performant de monitorizare al panourile fotovoltaice/ solare.
 5. Sistemele de monitorizare vă ajută să vedeți și cât de mult CO2 emiteți în atmosferă.
 6. Apelați la o companie specializată în curățarea și igienizarea parcurilor fotovoltaice/ solare.
 7. Chiar dacă panourile fotovoltaice/ solare nu au componente în mișcare, iar gradul de defecțiuni sau rugină nu este unul mare, este benefic să apelați la un serviciu de mentenanță preventive.

Cum se curăță panourile solare/ fotovoltaice

Există mai multe modalități pentru a menține parcurile solare curate, de la spălarea manuală și până la tehnologii complet automatizate.

 1. Tehnologii automatizate

Tehnologia robotică permite companiilor să producă roboți automați sau semi-automați special concepuți pentru curățarea panourilor fotovoltaice/ solare instalate pe locuri precum carport, sere, acoperișuri, etc.

Tehnologia automatizată este potrivită pentru parcurile solare de dimensiuni medii si mari, unde timpul de igienizare este optimizat.

În Orientul Mijlociu s-au implementat roboți autonomi alimentați cu energie solară pentru a curăța panourile fotovoltaice seara folosind microfibră moale și flux de aer, deoarece spălarea la presiune înaltă poate deteriora panourile. De asemenea, roboții își curăță propriile panouri solare de la bord și își reîncarcă rapid bateriile între operațiuni.

 1. Perii si bureți fără detergenți

Utilizarea apei deionizate cu o perie rulantă permite curățarea panourile fără să fie necesară folosirea detergentului, care lasă un reziduu care nu numai că umbrește panourile, dar atrage și murdăria ulterior.

Totodata, s-a obervat că amestecul de oțet diluat și peroxid de hidrogen îndepărtează murdăria într-un mod eficient.

Și, proprietarii de case își pot spăla manual panourile solare folosind un furtun de grădină și un burete moale, fără agenți de curățare.

 1. Vibrație fără apă

Oamenii de știință de la Universitatea Heriot-Watt au dezvoltat modalități de a produce vibrații în panourile solare/ fotovoltaice pentru a scutura praful de pe suprafațe. Soluția Heriot-Watt atașează un motor cu curent continuu la spatele unui panou care poate fi reglat pentru a induce vibrații verticale.

 1. Acoperire cu nanoparticule

Tehnologia bazată pe nanoparticule respinge praful, astfel încât panoul fotovoltaic/ solar să fie ușor de spălat cu apă. Pelicula este transferată într-un strat foarte subțire, astfel încât acoperirea să nu reducă eficiența panoului.

 1. Curățarea manuală

Curățarea manuală a panourilor fotovoltaice este o modalitate bună, dar de modă veche. Roboții, vibrațiile fără apă sau soluțiile speciale de acoperire sunt inovatoare și eficiente, cu toate acestea, există multe scenarii în care aceste tipuri de soluții pot fi destul de costisitoare sau ineficiente. Acest lucru se aplică în special pentru instalațiile mici, precum și pentru structuri și instalații speciale, cum ar fi sistemele agrovoltaice.

Pentru a îndeplini corect sarcina, există câteva instrumente care vă vor ajuta foarte mult la curățarea panourilor solare. Pe de o parte, există multe perii speciale sau instrumente de bază folosite pe parbrizele mașinilor, însă putem utiliza și echipamentele cu spălare sub presiune care îndeplinesc sarcinile mult mai rapid, economisind în același timp și multă apă.

Amplasarea panourilor solare afectează curățarea acestora?

Amplasarea panourilor solare are o influență asupra modului de curățare a acestora, cât și de intervalul în care este necesara o nouă igienizare. Ca regulă generală, acestea trebuie curățate cel puțin o dată sau de două ori pe an, însă zona de amplasare a panourilor influentează într-o mare măsură schimbarea acestei reguli.

 1. Zona 1

Tip: Zone poluate

Grad de murdărie: mic – mediu

Cum: Panourile fotovoltaice instalate în zonele cu niveluri ridicate de poluare, în special în apropierea fabricilor, autostrăzilor sau aeroporturilor, vor prezenta un nivel ridicat de murdărie atmosferică și acumulare de ulei

Interval curățenie: anual – bianual

 1. Zona 2

Tip: Zone împădurite

Grad de murdărie: mediu

Cum: Panourile instalate în apropierea zonelor împădurite sunt afectate de căderea frunzelor,  obstrucționând absorbția luminii solare. De asemenea, copacii atrag păsări care ar putea duce la o acumulare de excremente și inevitabil la deteriorarea materialului din cauza acidității, reducând eficiența.

Interval curățenie: bianual – trimestrial

 1. Zona 3

Tip: Deserturi

Grad de murdărie: mare

Cum: Regiuni precum Orientul Mijlociu sau sud-vestul SUA, unde este prezentă o climă uscată și prăfuită, vom avea parte de acumulări mai mari de nisip pe panourile fotovoltaice, care blochează lumina și zgârie suprafața. În zone precum California sau Australia, cenușa de la incendiile de vegetație poate cădea rapid pe panouri, astfel afectând eficiența acestora.

Interval curățenie: lunar

În plus, unghiul acoperișului în care sunt instalate panourile fotovoltaice are o influență asupra a cât de des trebuie curățate. Panourile care sunt instalate în unghi primesc mai multă curățare de la scurgerea apei de ploaie decât panourile montate plat, unde apa se poate aduna în piscine și poate lăsa în urmă reziduuri.

Când curățăm panourile solare/ fotovoltaice

Cel mai evident mod de a spune când panourile solare au nevoie de curățare este când eficiența sistemului începe să scadă.

Poluarea este de obicei mai mare în timpul iernii, când aerul rece prinde poluanții mai aproape de sol decât aerul mai cald al verii, astfel primăvara este cea mai bună perioadă a anului pentru curățarea panourilor solare, deoarece acestea devin prea calde pentru a fi atinse în timpul verii. Cel mai bun moment al zilei pentru a le curăța este dimineața sau seara devreme, când sunt mai răcoroase.

Există companii care lucrează la modalități de a utiliza tehnologia avansată pentru a monitoriza starea panourilor solare și pentru a elimina o parte din presupunerile. De exemplu cercetătorii din Spania au primit un brevet pentru o soluție care atașează un senzor la suprafața de sticlă a unui panou și folosește o lumină LED pentru a măsura cantitatea de murdărie care s-a acumulat.

Tips and tricks

 1. Utilizați truse profesionale de curățare.
 2. Curățarea panourile se realizează eficient atunci când acestea sunt umede.
 3. Nu folosiți bureți sau perii abrazive.
 4. Folosiți mânere telescopice, astfel încât curățarea manuală să se realizeze de la sol.
 5. Purtati întotdeauna echipament de protecție.
 6. Realizați igienizarea panourilor cu regularitate.
 7. Apelați întotdeauna la un specialist în domeniul de cleaning.

Puteți contacta compania noastră, Exclusive Facility Management Services dacă vă doriți un serviciu complet de întreținere, mentenanță și curățare pentru panourile sau parcurile dumneavoastră solare/ fotovoltaice. Împreună cu specialiștii noștri, veți găsi cea mai benefică soluție pentru tipul dumneavoastră de sistem – curățare manuală/ semi-automată sau robotizată.

Exclusive Facility Management Services vă garantează îmbunătățirea producției solare și buna funcționare a sistemelor pe toată durata de viață a acestora.