Roboții revoluționează sistemele de management cu noi oportunități de automatizare și aplicații de ultimă oră.

Domeniul de Facility Management include zeci de sarcini și responsabilități. Acest volum de muncă poate fi uneori dificil de echilibrat chiar și pentru o echipă de mari dimeniuni. Cu ajutorul automatizarii inteligente procesele pot fi simplificate și optimizate pentru eficiență, siguranță și calitate.

Roboții si automatizarea

Roboții permit automatizarea sarcinilor de facility management, în special cu ajutorul automatizării proceselor robotizate bazate pe software. Un robot-aspirator este exemplu de zi cu zi al automatizarii. La scară industrială, automatizarea robotică poate fi găsită în liniile de producție, transport și depozitare.

Facility Management-ul include multe sarcini fizice care în trecut ar fi fost greu de automatizat. Până de curând, erau puțini roboți capabili să cutreiere holurile fără să fie conectați la priză sau să îndeplinească diferite sarcini într-un mediu variat. Astăzi, totuși, roboții sunt o soluție perfectă pentru o serie de nevoi de automatizare.

Automatizarea proceselor se bazează pe robotizare, folosind inteligența artificială, precum și roboți fizici. AI și roboții sunt adesea aplicați împreună pentru a maximiza capacitățile unui sistem automatizat. De obicei, un robot trebuie să fie preprogramat pentru a-și îndeplini toate sarcinile. Un AI insa se poate adapta la mediul înconjurător, cu senzori și camere avansate,

Împerecherea AI-robot poate devein o idee și mai versatilă.

CURĂȚENIE. DEZINFECȚIE. TRANSPORT. Cele mai costisitoare și totodata consumatoare activități prestate sunt: curățenia, inspecția clădirilor și totodata, în anumite domenii, transportul mărfurilor. O soluție simplă de automatizare și optimizare este – ROBOTUL.  De la aspiratoarele robot de bază până la rover-ul de ultimă generație pentru dezinfecția UV, roboții au devenit excelenți în sarcinile de curățenie și întreținere. Roboții de astăzi pot aspira, mătura, spăla și lustrui în mod autonom orice tip de pradoseală, precum și dezinfecta orice suprafață.  Pandemia COVID-19 din 2020 a declanșat o creștere a popularității roboților de curățenie, ceea ce a dat un impuls extraordinar dezvoltării acestei industrii. Printre cei mai populari roboți se numără roboții de dezinfecție UV. Multe instituții (școli, gradinițe, clădiri de birouri, spații comerciale, etc.) au început o data cu pandemia să implementeze acest serviciu de dezinfecție cu ajutorul sistemelor robotizate, astfel reducând riscul de îmbolnăvire în rândul personalului.

SECURITATE

O altă sarcină importantă de facility management pentru care un AI ar fi deosebit de util este securitatea unității. Combinând roboții fizici cu inteligența artificială și adăugând anumite elemente specifice de securitate: senzori sau camere, managerii pot construi o echipă de securitate de top. Dronele aeropurtate și roverele de pe uscat funcționează excelent ca și instrument pentru serviciul de securitate, în funcție de nevoile fiecarui site.

De exemplu: folosind vederea computerizată, un AI ar putea identifica obiecte sau activități suspecte printr-un robot care patrulează în liniște sălile. Odată ce este întâlnit orice potențial pericol, robotul poate raporta acest lucru de la distanță unui supervizor uman. Apoi, pot fi luate măsuri adecvate pentru a aborda situația, cu risc minim pentru angajații umani.

Experții studiază în continuare eficacitatea roboților de securitate, dar aceștia s-au dovedit utili până acum. Acest lucru este valabil mai ales pentru situațiile care implică mulțimi mari sau o zonă mare de acoperit. Echipele mai mici de securitate și protecție ar putea beneficia, de asemenea, de ochii suplimentari ai unui robot de securitate autonom.

IoT (Internet of Things)

Una dintre cele mai importante inovații realizate la nivelul roboților de facility management este IoT (Internet of Things). Acesta reprezintă rețeaua de obiecte fizice – „lucruri” – care conțin senzori, software și alte tehnologii, în scopul conectării și schimbului de date cu alte dispozitive și sisteme de pe internet. Aceste dispozitive pot fi de la simple obiecte de uz casnic până la unelte industriale sofisticate.

Există două mari categorii ale tehnologiei IoT:

– IoT General – include toate aplicațiile non-industriale, de la dispozitivele inteligente de acasă la vehiculele inteligente de livrare;

– IoT Industrial – include în principiu aplicații de producție, dar poate include si alte setări industriale, cum ar fi depozitarea sau aprovizionare.

IoT permite roboților de facility management să se conecteze cu mediul din jurul lor și, de asemenea, permite supraveghetorilor roboților să țină cont de performanță. De exemplu, un lucru devenit popular în zonele industriale de depozitare este ca roboții să navigheze folosind etichete RFID (Radio-Frequency Identification) și dispozitive de urmărire. Acestea ajută roboții să identifice articolele de pe rafturi.

IoT poate fi utilizat pentru:

  • Urmărirea traseului de mișcare;
  • Monitorizarea nevoilor (materiale consumabile, piese de schimb etc.);
  • Evidența acțiunilor realizate;
  • Identificarea și informarea unor posibile situații de urgență (poluarea aerului, fum, etc.);
  • Evidența întreținerii periodice.

Roboții ajută site-urile din întreaga lume să funcționeze mai sigur, mai inteligent și mai eficient. Automatizarea eficientizează operațiunile în domeniul de Facility Management. Poate duce la o productivitate mai mare pentru membrii echipei umane și la economii de costuri vizibile în timp. Roboții de facility combină eficiența, mobilitatea și eficacitatea pentru a oferi îngrijire și întreținere de top în orice clădire.